Isbjørnen 2023

Årets ISBJØRNEN-priser er uddelt!

Nordisk Film Fondens tre hæderspriser er overrakt under én samlet prisuddeling, ISBJØRNEN: Nordisk Film Prisen går til dokumentarfilminstruktør Lea Glob - Ove Sprogøe Prisen går til skuespiller Jacob Lohmann - Erik Ballings Rejselegat går til manuskriptforfatter Mette Heeno.

09.11.2023

Her til aften har Nordisk Film Fonden uddelt sine tre årlige hæderspriser ved prisuddelingen ISBJØRNEN. Uddelingen har i år en helt særlig status, da den også markerer Nordisk Film Fondens 30-års jubilæum. Aftenen blev fejret ved et gallaarrangement for den danske filmbranche i Nordisk Films studier i Valby med Birgitte Hjort Sørensen som årets vært.

Prisuddelingen demonstrerede, hvordan Nordisk Film Fonden efter 30 år stadig er med til at udvikle filmtalenter i verdensklasse.

Årets prismodtagere er: Dokumentarfilminstruktør Lea Glob, der modtog Nordisk Film Prisen 2023 på 117.000 kr. (1.000 kr. gange Nordisk Films alder), skuespiller Jacob Lohmann, der modtog Ove Sprogøe Prisen 2023 på 75.000 kr. samt manuskriptforfatter Mette Heeno, der modtog Erik Ballings Rejselegat 2023 på 75.000 kr.

 

Nordisk Film Prisen 2023 går til Lea Glob

Lea Globs dokumentarfilm ”Apolonia, Apolonia” er et intimt, råt og rørende portræt af den franske kunstner Apolonia Sokols liv og kamp for at lykkes som ung kvindelig kunstner i en verden domineret af patriarkat og kapitalisme. Gennem 13 år følger Lea Glob den franske kunstner og tager publikum med på en rejse dybt ind i en ung kvindes personlige og kunstneriske udvikling med tanker om seksualitet, idealisme, frihed, venskab, krop, kunst og kærlighed.

”Apolonia, Apolonia” fik verdenspræmiere i den internationale hovedkonkurrence ved International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA), som er verdens største dokumentarfestival, hvor den modtog hovedprisen. Siden da har filmen været centrum for stor opmærksomhed. I januar blev den f.eks. tildelt en Dragon Award for ”Best Nordic Documentary” i Göteborg, og i maj blev den hædret med hovedprisen ”Grand Prix Bank Millennium Award” ved Millennium Docs Against Gravity i Polen.

Lea Glob er uddannet dokumentarfilminstruktør fra Den Danske Filmskole i 2011, hvor hendes afgangsfilm ”Mødet med min far Kasper Højhat” blev nomineret til en Robert. ”Apolonia, Apolonia” er Lea Globs første lange dokumentarfilm som soloinstruktør.

Trin Hjortkjær Thomsen, som er forperson for prisudvalget og producer i Nordisk Film Production, sagde blandt andet følgende i sin motiveringstale til Lea Glob.

”Filmen skildrer den helt særlige forbindelse, der opblomstrer mellem dig og Apolonia i takt med jeres parallelle udvikling som kunstnere og som mennesker. Du nævner selv i filmen, at du ikke ved hvem, der fangede hvem – om du fangede Apolonia på film, eller om hun fangede dig i sin fortælling – men at det tog dig 13 år at forstå, at du befandt dig med et kamera rettet mod selve livet: Større, barskere og smukkere end du havde forestillet dig. Det overrumplende aftryk, som mødet med Apolonia har haft på dig, formidler du krystalklart videre til publikum på poetisk vis.”  
Nordisk Film Fonden hjælper unge talenter ud i verden med legatportionerne Store Isbjørn og Lille Isbjørn. Via Isbjørnens Projektstøtteordning og Signaturprojekter igangsætter og støtter vi aktiviteter, som bidrager til nytænkning og filmtalenter af høj kvalitet.

Blandt de tidligere modtagere af Nordisk Film Prisen finder man blandt andre Lars von Trier, Anders Thomas Jensen, Danica Curcic, May el-Toukhy, Gustav Möller, Malou Reymann og sidste års vinder Amalie Næsby Fick.

 

Ove Sprogøe Prisen 2023 går til Jacob Lohmann

I år har Jacob Lohmann fået danskerne til at grine, græde og gispe af spænding i alt fra Nikolaj Arcel og Zentropas danske storfilm og Oscar-håb ”Bastarden” til Paprika Steens komedie-succes ”Fædre & Mødre”, hvor han spiller over for skuespillere som Nikolaj Lie Kaas, Rasmus Bjerg og Lars Brygmann i rollen som familiefaren Ulrik, der sammen med sin kone Piv, skal tilkæmpe sig en plads i forældregruppen i datterens nye klasse.

Jacob Lohmann tonede også i år frem på skærmen i to velkendte danske tv-serier. Først i tredje sæson af krimiserien ”Den som dræber – fanget af mørket” og senere i den fjerde sæson af ”Minkavlerne”. I februar var Jacob Lohmann nomineret til en Robert for sin præstation i Hlynur Pálmasons danske drama ”Vanskabte land”, og så spillede han også med i Oscar-vindende Billie Augusts seneste film, ”Ehrengard: Forførelsens kunst”. Senest har man kunne se Jacob Lohmann i hovedrollen som den nedbrudte og udstødte jægersoldat Niels Oxen i TV 2s nye thrillerserie ”Oxen”.

Jacob Lohmann er uddannet fra Skuespillerskolen ved Århus Teater i 2002 og har spillet en lang række roller både i film, tv-serier og på de skrå brædder. Han fik sit store gennembrud i TV 2-serien ”Norskov” i 2015, og siden har han været hér, dér og alle vegne. I 2020 modtog han en Robert for sin præstation i tredje sæson af DR-serien ”Bedrag”. Jacob Lohmann har desuden brillieret i blandt andet ”Shorta” (2020), ”De frivillige” (2019), ”Den tid på året” (2018), ”Når støvet har lagt sig” (2020) og ”Valhalla” (2019).

Forperson for prisudvalget og producer i Nordisk Film Production, Mikael Rieks, hyldede i sin motiveringstale Jacob Lohmann for at være ”skuespillernes skuespiller” – en mand, som alle i branchen kender, men som publikum måske ikke altid kan placere:

”Når man tænker på, at Jacob Lohmann faktisk siden 2003 har medvirket i hele 29 danske film og 19 danske tv-serier, er det egentlig lidt et under, at nogle stadig ikke kan placere ham. Men det er netop det, der i prisudvalgets øjne gør ham så unik. Han opleves ikke som en skuespiller, der søger rampelyset men derimod en, der dedikerer sig til sit håndværk med stille beslutsomhed og en ydmyg natur, og som efterlader os med en oplevelse af stor skuespilkunst og et unikt tilstedevær.”

Ove Sprogøe Prisen er en skuespilpris på 75.000 kroner, der i år uddeles for 18. gang. Prisen er tidligere givet til blandet andre Lene Maria Christnsen, Mia Lyhne, Cecilie Stenspil, Nikolaj Lie Kaas, Pilou Asbæk, Danica Curcic, Ulrich Thomsen, Johanne Louise Schmidt, Nikolaj Coster-Waldau, Katrine Greis-Rosenthal, Esben Smed, Mille Dinesen Nicolai Jørgensen og senest Josephine Park.

 

Erik Ballings Rejselegat 2023 går til manuskriptforfatter Mette Heeno

Erik Ballings Rejselegat blev stiftet af Nordisk Film Fonden i 2006. Prisen er på 75.000 kroner og uddeles som rejselegat, fordi Erik Balling sammen med kollegaen Henning Bahs i mange år viste, at "rejser befordrer inspiration og skaberlyst – og giver kræfter til nye indsatser".

Rejselegatet går til manuskriptforfatter Mette Heeno for hendes indsats som hovedforfatter på den populære DR-serie ”Carmen Curlers”, der i år hentede hele tre Robert-priser hjem – blandt andet for ”Årets Danske tv-serie”. Det danske periodedrama er en fortælling om klasse køn og teknologisk udvikling i en forandringstid, hvor kvinderne kommer på arbejdsmarkedet, ungdomsoprøret ulmer, og de klassiske familiemønstre begynder at slå revner. Med inspiration fra det virkelige iværksættereventyr om opfindelsen af 1960ernes elektriske papillotter bliver publikum med komik, alvor og store følelser suget ind i en autentisk og kulørt tidslomme, hvor en lille elektronisk papillot forandrer alting i en dansk provinsby.

Mette Heeno er uddannet manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole i 2001, hvorefter hun lynhurtigt debuterede som manuskriptforfatter på komedie-succesen ”Langt fra Las Vegas” (2001). Efterfølgende er hun fortsat i komikkens tegn og har blandt andet skrevet manuskript til komedieserierne ”Lærkevej” (2009) og ”Bedre skilt end aldrig” (2016) samt animationsfilmen ”Terkel i knibe” (2004) og spillefilmene "Nynne” (2005), ”Supervoksen” (2006), ”All Inclusive” (2014) og ”Happy Ending” (2018).

I sin motivationstale til Mette Heeno fremhævede Camilla Hammerich, forperson for prisudvalget og producer i Nordisk Film Production, hendes evne til at bryde regler og ”overraske i fortællingen” om Carmen Curlers:

”Sammen med dit stærke hold af manusforfattere og instruktører fortæller du historien sprudlende og helt uforudsigeligt. Du arbejder med et befriende brud på mange af de klassiske regler, som ofte er no go i danske tv-serier - voice-over, dansesekvenser, splitscreen – og du har også modet til at forlade hovedkaraktererne og plottet for at gøre en bikarakter til hovedperson i et helt afsnit. Meget imponerende og inspirerende.”

Tidligere modtagere af Erik Ballings Rejselegat er bl.a. Susanne Bier, Martin Zandvliet, Ask Hasselbalch, Sabine Hviid, Ditte & Louise, Louise McLaughlin, Lisa Jespersen og Sara Jønsson samt sidste års vinder Frelle Petersen.

  

Om Nordisk Film Fonden

I år kan Nordisk Film Fonden fejre, at vi har bidraget til udviklingen i den danske filmbranche gennem 30 år. Vores nuværende fokus er at styrke fremtidens filmfortælling ved blandt andet at udvikle og synliggøre filmtalenter i verdensklasse.

Nordisk Film Fonden står bl.a. bag konferencen Picture This, en indsats som skal inspirere danske filmskabere til at anvende teknologi til at styrke den fortsatte udvikling af den filmiske kunstform. Desuden støtter Nordisk Film Fonden bl.a. Manuskriptskolen for Børnefiktion samt foreningsuddannelserne Super16 i København, 18Frames på Fyn og Super8 i Aarhus.

Nordisk Film Fonden er den eneste almennyttige fond i Danmark rettet mod den danske filmbranche og har en årlig bevilling på fem millioner kroner.