
Egmont har afsluttet undersøgelser af Lindhardt og Ringhof
Undersøgelser af arbejdskulturen hos Lindhardt og Ringhof viser en god arbejdsplads med høj trivsel og tilfredshed. Dog er der også medarbejdere, der påpeger behov for ændringer i arbejdsmiljøet, og derfor iværksættes en række tiltag på forlaget.
Egmont har taget kritikken i medierne af Lindhardt og Ringhof alvorligt og har derfor gennemført tre undersøgelser af arbejdskulturen på forlaget. Undersøgelserne er forskellige i deres tilgang og giver et udvidet billede af såvel forholdene beskrevet i medierne som af de nuværende medarbejderes syn på deres arbejdsplads.
Hovedkonklusionerne af Egmonts undersøgelser er: Der kan ikke identificeres en generel dårlig eller krænkende arbejdskultur på forlaget. Som de foregående år ligger medarbejdertilfredsheden blandt forlagets 429 medarbejdere samlet set meget højt – aktuelt i top-10% sammenlignet med mere end tusinde andre virksomheder, der bruger det eksterne analyseværktøj Peakon. Omfanget af krænkende eller upassende adfærd er lavere end eksternt benchmark, men der har været tilfælde gennem årene, som skulle være håndteret bedre. Beskyldninger om ”alfonseri”, hvor kvindelige medarbejdere angiveligt skulle stå intimt til rådighed for forfattere, tilbagevises. Der kan heller ikke påvises en seksuel krænkende adfærd fra forlagsdirektør Lars Boesgaard eller en unormal høj udskiftning af medarbejdere. Nogle medarbejdere oplever et arbejdsmiljø med for stor arbejdsbyrde og tidspres, og der har til tider været en for direkte ledelsestone.
Egmonts samlede undersøgelsesformat er endt med primært at have haft fokus på perioden fra 2020. Datagrundlag før 2020 er ikke fyldestgørende blandt andet på grund af GDPR-sletningsregler. Der er gennemført interviews med tidligere og nuværende medarbejdere samt enkelte andre relevante personer. Der er her rakt ud til flere tidligere medarbejdere, der er stået offentligt frem, for at få afdækket deres oplevelser, men nogle takkede nej til at deltage. Det er ikke ensbetydende med, at Egmont negligerer kritikken omhandlende tidligere år. Særligt fra 2020 og frem er der et stort datagrundlag med 3.248 medarbejderbesvarelser og næsten 16.000 fritekstkommentarer fra medarbejderne om arbejdsforhold i trivselsundersøgelserne.
Efter gennemgang af undersøgelsernes resultat ser Egmont ikke grundlag for ledelsesmæssige konsekvenser på forlaget. Egmont og Lindhardt og Ringhof iværksætter dog en række indsatser for at understøtte et godt arbejdsmiljø. Indsatserne inkluderer blandt andet:
Udvidet arbejdsmiljøorganisation med repræsentanter fra alle dele af forlaget for at få flere arbejdsmiljørepræsentanter tættere på medarbejdere.
Nyt kulturarbejde med fokus på værdier, adfærd og relationer med tæt involvering af medarbejdere.
Udvidet ledertræning på tværs af forlaget.
Ny to-trins godkendelse af skriveophold.
Sikring af kendskab til internt adfærdskodeks, som fremover også indarbejdes i eksterne samarbejdsaftaler.
---
Koncernchef i Egmont Steffen Kragh udtaler:
”Undersøgelserne viser som helhed et forlag i dag, hvor der er en meget høj medarbejdertilfredshed. Det er vi glade for. Der er dog eksempler på mangel på tilstrækkelig god ledelse i hverdagen, som forlaget skal rette op på. Det har både nuværende og tidligere medarbejdere været med til at sætte fokus på, og det takker vi for.
Det er vigtigt for os i Egmont, at det er godt og trygt at gå på arbejde. Derfor har vi sammen med Lindhardt og Ringhof besluttet en række konkrete tiltag, som skal understøtte arbejdsmiljøet på tværs af hele forlaget.
Der er mange nuancer og afvejninger. Samlet set vurderer vi i Egmont, at Lars Boesgaard er den rette person til at lede forlaget videre.”
---
Adm. direktør hos Lindhardt og Ringhof Lars Boesgaard udtaler:
”Der er rigtig meget, vi kan være stolte af på forlaget, men der er også ting, vi – og jeg selv – skal gøre bedre. Det arbejde er sat i gang med det samme.
Ved min tiltrædelse i 2011 blev jeg sat i spidsen for en transformation af Lindhardt og Ringhof til et moderne forlag. Det har krævet løbende omstruktureringer og nye kompetencer igennem årene, hvor der utvivlsomt også er begået fejl undervejs.
Kritikken af min ledelsesstil har været en øjenåbner for mig. Det gælder min indimellem direkte måde at kommunikere på, men også kritikken af skulderklem, som for mig altid har været kollegialt ment. Jeg vil gerne undskylde over for de medarbejdere, som er blevet påvirket af min facon. Det tager jeg til mig.
I Lindhardt og Ringhof følte vi os urimeligt kritiseret med beskyldningen om, at forlagets kvindelige medarbejdere skulle stå intimt til rådighed for forfattere. Vi tog derfor kraftigt til genmæle, fordi vores medarbejdere og forfattere dermed uberettiget blev hængt ud. Men det retfærdiggør ikke den personlige kritik i vores første svar i sagen og manglende anerkendelse af en tidligere medarbejders oplevelser. Det vil jeg gerne beklage.”
---
BAGGRUND OG FAKTA
Egmonts tre undersøgelser 2025
Egmont har gennemført tre undersøgelser for at afdække kritikken af arbejdskulturen på Lindhardt og Ringhof.
En trivselsundersøgelse gennemført via eksterne Peakon, som er en tilbagevendende trivselsundersøgelse med 44 spørgsmål og mulighed for fritekstkommentarer til alle spørgsmål samt et åbent ”uden for kategori”-spørgsmål.
En supplerende trivselsundersøgelse gennemført via eksterne Rambøll med 46 spørgsmål om bl.a. kønskrænkende adfærd, uønsket seksuel opmærksomhed og personrettede negative handlinger, som også gav mulighed for åbne fritekstkommentarer.
Både Peakon- og Rambøll-undersøgelserne er baseret på datasæt med minimum 50 medarbejdere og fuld anonymitet. Ingen i Egmont eller Lindhardt og Ringhof kan se, hvad den enkelte medarbejder har svaret. De opsummerede resultater er leveret direkte til Egmont.
En undersøgelse med ekstern advokatbistand, som har omfattet interviews med tidligere og nuværende medarbejdere samt enkelte andre relevante personer, gennemgang af interne politikker og guidelines samt visse e-mails og SMS’er. Ligeledes indgår fem anonyme whistleblower-henvendelser, som er modtaget af Egmont.
Egmonts koncerndirektion og juridiske chef har modtaget en fortrolig afrapportering. Ingen hos Lindhardt og Ringhof har haft adgang til undersøgelsen eller navne på deltagerne, og direktionen har alene fået de anonymiserede hovedkonklusioner.
Trivselsundersøgelse via Peakon 2025
Hovedkonklusioner:
Der er en generelt høj trivsel og medarbejdertilfredshed på tværs af Lindhardt og Ringhof. Resultatet er i tråd med tidligere trivselsundersøgelser, som har vist stor medarbejdertilfredshed.
Lindhardt og Ringhof ligger i top-10% sammenlignet med de mere end tusinde andre virksomheder, der anvender Peakon. Detailforlaget – den del af Lindhardt og Ringhof, der har været i fokus i medierne – ligger højest på forlaget.
Emner med højeste ratings: Autonomi, Forhold til kolleger, Ledelsesstøtte, Meningsfrihed og Målsætninger.
Emner med ”laveste ratings” (fortsat høj score): Arbejdsbyrde, Organisationsmatch, Udvikling, Anerkendelse, Fysisk Arbejdsmiljø.
Deltagelse på 92 procent (394 ud af 429 medarbejdere) og 1.884 kommentarer i fritekst, både positive og negative. Medarbejderne har kommenteret på alt fra udviklingsmuligheder, løn, arbejdsmiljø, den aktuelle mediesag mm.
Trivselsundersøgelse via Rambøll 2025
Hovedkonklusioner:
Der kan ikke identificeres en generel krænkende eller seksualiseret kultur i Lindhardt og Ringhof.
Der er rapporteret om hændelser, hvor medarbejdere har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed primært fra kollegaer. Omfanget er lavere end eksternt benchmark, som er tilgængeligt (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø). Hovedparten af hændelser er enkeltstående, og der er generelt set fulgt op på dem.
Nogle medarbejdere oplever et arbejdsmiljø med en stor arbejdsbyrde og tidsmæssigt pres, mens der også er rapporteret om en til tider hård ledelsestone.
Deltagelse på 93 procent (398 af 429 medarbejdere) og 219 kommentarer i fritekst.
Undersøgelse med ekstern advokatbistand 2025
Hovedkonklusioner:
Undersøgelsen har ikke vist, at der har været eller er en kultur for ”alfonseri”, og at kvindelige medarbejdere skulle stå intimt til rådighed for forfattere.
Undersøgelsen har ikke vist, at Lars Boesgaard har foretaget seksuelt krænkende handlinger, herunder foretaget seksuelle berøringer. Undersøgelsen har dog fundet, at nogle personer har opfattet skulderklem fra Lars Boesgaards side som upassende og/eller en magtdemonstration.
Undersøgelsen har bekræftet, at kulturen omkring fester/receptioner og alkohol på arbejdspladsen synes at have fulgt med den generelle samfundsudvikling, og at nuværende praksis ikke fremstår problematisk.
I forhold til skriveopholdet i 2018, som en tidligere medarbejder har fortalt om i medierne, herunder en krænkende oplevelse i relation hertil, har det i undersøgelsen ikke været muligt at afdække omstændighederne i forbindelse med skriveopholdet.
Undersøgelsen har identificeret tilfælde, hvor krænkende udsagn eller handlinger har fundet sted. I langt de fleste tilfælde er disse episoder håndteret af ledere og/eller Lindhardt og Ringhofs HR-afdeling i umiddelbar forlængelse af hændelserne. Det er dog ikke alle tilfælde, hvor der har været en korrekt eller tilstrækkelig håndtering.
Det er blevet bekræftet, at nogle medarbejdere har haft oplevelser med et ikke tilstrækkelig godt og trygt arbejdsmiljø.
Whistleblower 2025
Egmont har modtaget fem anonyme whistleblowerhenvendelser vedrørende Lindhardt og Ringhof i 2025. Disse er håndteret i henhold til Egmonts whistleblowerpolitik og inddraget i regi af undersøgelsen med ekstern advokatbistand.
Egmonts whistleblower-ordning har eksisteret siden 2013 og giver mulighed for at indberette anonymt. Der har frem til 2025 været én indberetning vedrørende Lindhardt og Ringhof, som dog ikke vedrørte arbejdskultur eller emner omfattet af den aktuelle kritik.
Medarbejderundersøgelser, Chikaneundersøgelser og APV’er i perioden 2020-2025
I perioden fra 2020 til februar 2025 er der gennemført ni Peakon-trivselsundersøgelser med en gennemsnitlig deltagelse på 91 procent og en meget høj medarbejdertilfredshedscore. Alle undersøgelser har været anonyme og med Peakons standardstørrelse for datasæt.
Undersøgelserne har vist generelt høj medarbejdertrivsel – og på samme niveau som i 2025 undersøgelsen, hvor datasæt er ekstraordinært store.
På tværs af Peakon-undersøgelserne har der samlet set været 15.779 medarbejderkommentarer i perioden, hvor der ikke er et mønster i forhold til seksualiseret eller krænkende adfærd. Der er ingen indikationer på, at medarbejdere ikke har deltaget af frygt for anonymitet eller ikke vil udtrykke deres holdninger.
Det brede datagrundlag bag Peakon-undersøgelser før 2020 er slettet grundet GDPR, men tilfredshedscoren for perioden 2017-2019 er tilgængelig og viser også et forlag med generelt stor trivsel.
Egmonts interne chikaneundersøgelse i 2020 og APV-undersøgelse i 2020 viste få rapporteringer om krænkende adfærd og ingen indikationer på systematisk seksualiseret eller krænkede kultur.
Personaleomsætning 2020-2024
Der kan ikke ses stor medarbejderudskiftning i forlaget. Lindhardt og Ringhof har i femårsperioden 2020 til 2024 haft en gennemsnitlig årlig personaleomsætning på 13 procent for fastansatte medarbejdere. I detailforlaget – den del af forlaget, der har været i fokus i medierne – var personaleomsætningen ti procent.
Personaleomsætningen er under gennemsnittet for sammenlignelige virksomheder og medarbejdergrupper ifølge data fra bl.a. Dansk Arbejdsgiverforening, Danmarks Statistik, Beskæftigelsesministeriet og Københavns Kommune.
Forlaget var fra 2011 og årene derefter gennem en større transformation til et moderne og rentabelt forlag. Det har krævet løbende omstruktureringer og nye kompetencer igennem årene. Grundet GDPR kan der ikke fremstilles data for perioden før 2020.