Solceller

Egmont indgår aftale om solcellepark i Sverige med Axpo og Soltech Energy Solutions

Opførelsen af en ny solcellepark i Sydsverige er resultatet af et unikt samarbejde mellem Egmont, energiselskabet Axpo og solenergiselskabet Soltech Energy Solutions. Solcelleparken vil dække halvdelen af Egmonts elforbrug i Sverige og Norge med vedvarende energi. En solcellepark i Nordjylland, som har været i drift siden sommeren 2023, vil i forvejen dække næsten hele Egmonts danske elforbrug.

08.12.2023

Axpo har faciliteret et langsigtet køb af vedvarende elektricitet produceret af Soltech Energy Solutions til Egmont, der er Danmarks største mediekoncern. Parterne har underskrevet en syv-årig aftale om køb af elektricitet og opførelse af en 11 MW solcellepark, udviklet af Soltech Energy Solutions. Solcelleparken vil efter planen være i drift i sommeren 2024 og kommer til at ligge i det sydlige Sverige, nær Falkenberg. 

Anlægget vil årligt tilføre elnettet ca. 11 GWh vedvarende elektricitet, hvilket svarer til det gennemsnitlige forbrug i ca. 1.200 nordiske husstande*. Solcelleparken vil dække 50% af Egmonts elforbrug i Sverige og Norge. Egmont har tidligere indgået en elkøbsaftale for en dansk solcellepark ved Badskjær i Nordjylland, der gik i drift tidligere på året, og som vil dække mere end 90% af Egmonts elforbrug i Danmark.   

”Da vi satte vores mål om 100% grøn strøm fra 2022, ønskede vi også at arbejde hen imod en vedvarende elforsyning, der kan gøre en forskel for energisektoren, og at bruge vores størrelse som koncern til at realisere det. Denne ambition har ført os til det unikke og spændende samarbejde med Axpo og Soltech Energy Solutions. Vi er stolte af at være førende i mediebranchen, når det gælder denne type investeringer i vedvarende energi. Denne aftale er en vigtig del af vores ’Go Greener’-rejse,” siger Raphaëlle Stewart, Sustainability Manager hos Egmont. 

David Eickhoff, Senior Originator i Axpo Sverige AB, tilføjer: “Samarbejde er nøglen til energiomstillingen, og vi er meget glade for at kunne annoncere denne succeshistorie i en udfordrende tid for energimarkederne. Soltech Energy Solutions’ grønne elproduktion, Egmonts engagement i indkøb af grøn el og Axpos løsninger til sikring og handel med energi var alle lige vigtige for denne aftale. Ved hjælp af vores ekspertise og lange erfaring med elkøbsaftaler var vi i stand til at strukturere aftalen, så den passede til alle involverede parters behov.” 

”Soltech Energy Solutions er stolt over at opføre denne solcellepark, som vil bidrage til den grønne omstilling i Sverige og Norge. Det fælles projekt med Egmont og Axpo, som begge har høje bæredygtighedsambitioner, er virkelig givende. Samarbejder som dette er et godt eksempel på betydelige og afgørende investeringer i store solcelleanlæg,” siger Fredrik A Svensson, Director Utility PV, Soltech Energy Solutions. 

 

Fakta 

  • Fra 2022 har Egmont sat som mål at dække sit elforbrug med 100% grøn strøm, dvs. strøm fra vedvarende energikilder. 

  • Axpo har underskrevet en PPA med Egmont og Soltech Energy Solutions om opførelsen af en solcellepark i det sydlige Sverige. Egmont er den eneste køber af de vedvarende elcertifikater fra solcelleparken, som vil levere ca. 11 GWh elektricitet om året.  

  • Samarbejdet mellem Egmont, Axpo og Soltech Energy Solutions løber over en periode på syv år og vil dække ca. 50% af Egmonts elforbrug i Norge og Sverige.  

  • Solcelleparken kommer til at dække et areal, der svarer til cirka 19 fodboldbaner i fuld størrelse. 

  • Udtrykket "PPA" står for Power Purchase Agreement, og det er en kontrakt, der ofte bruges i solenergibranchen. En Power Purchase Agreement er en juridisk aftale mellem en udvikler af et solcelleprojekt og en køber (ofte et forsyningsselskab eller en virksomhed) om salg af elektricitet. 

* Note: Baseret på data fra Eurostat og nationale befolkningsstatistikker.