Egmonts Fondssekretariat på Folkemødet 2024
Igen i år dykker vi dybere ned i nogle af de emner, som ligger os mest på sinde, når vi gæster Folkemødet på Bornholm.
Mød os på forskellige scener
I Egmont arbejder vi for et godt børne- og ungdomsliv, hvor vi støtter de børn og unge, der har det sværest. Vi arbejder for, at alle børn og unge får en tryg start på livet og en god skoletid, hvor de trives, lærer og er en del af fællesskabet. Efter mere end 100 års arbejde med fondsstøtte ved vi, at vi kan gøre størst forskel ved at bidrage med mere end penge - vi bidrager også med ny viden, sætter dagsordner og inddrager børn og unges egne erfaringer.
På Folkemødet gæster vi blandt andet Scenen for Samfundsansvar og Det Fælles Sundhedstelt. Læs mere om vores tre paneldebatter nedenfor.
Opgør med skyld og skam
over børnefattigdom!
I Danmark er børnefattigdom forbundet med skyld, skam og tabu. Det går ud over børns selvværd og livskvalitet. Og det kan skabe barrierer for, at vi som samfund kan gøre op med børnefattigdommen.
Der skal ikke så meget til for at komme i en situation, hvor hver en krone skal vendes. En fyring, skilsmisse, sygdom eller et uheld kan have store konsekvenser for alle. Alligevel oplever børn i fattigdom en social stigmatisering, der bl.a. bunder i opfattelser af, at fattigdom til dels er selvforskyldt. Samtidig er det svært, når der ikke er råd til de ting og aktiviteter, der giver adgang til vigtige fællesskaber.
I denne debat sætter vi fokus på, hvordan børn bliver påvirket af skyld, skam og tabu. Hvordan er stereotype opfattelser af fattigdom med til at fastholde problemet? Og hvad skal der til for at nedbryde tabuet og overvinde de negative konsekvenser for børnene?
Tid og sted: Torsdag kl. 14:00-14:45 på Scenen for Samfundsansvar, F18.
Hør min historie
– og lad os forandre verden!
Den personlige fortælling har en stærk og samfundsforandrende kraft i sig. Den kan kaste lys over problematikker og udfordringer, som de færreste kender til. Og den kan skabe samfundsmæssig opmærksomhed, debat og motivere til politisk handling.
Mød skuespiller Arian Kashef ("Når støvet har lagt sig", "Kastanjemanden" m.fl.) og organisationerne C:NTACT, De Anbragtes Vilkår og Modstrøm, der arbejder aktivt med unges erfaringer som drivkraft for samfundsmæssige forandringer. Hør og deltag i en samtale om den betydning og forandringskraft, som personlige fortællinger kan have både på det personlige og på det samfundsmæssige plan. Om udfordringer og dilemmaer. Og få gode råd til, når man som ung og organisation bruger den personlige fortælling til at skabe opmærksomhed og systemforandringer.
Tid og sted: Fredag kl. 15:00-15:45 på Scenen for Samfundsansvar, F18.
SygtStærk - En samtale
om livet som ung og syg
Hvordan er livet, når man som ung lever med en kronisk eller alvorlig somatisk sygdom? Hvordan kan det omgivende samfund og lovgivningen være med til at give unge, der lever med sygdom, så godt et ungdomsliv som muligt? Og hvad gør vi for at antallet af kronisk og alvorligt syge unge, der gennemfører en ungdomsuddannelse, kommer på niveau med gennemsnittet?
Det er spørgsmål, som to unge fra Egmont Fondens signaturprojekt, SygtStærk, skal tale med Lars Gaardhøj (formand for Region Hovedstaden) og Noemi Katznelson (leder af Center for Ungdomsforskning) om. De to unge går inden eventet en tur med Lars Gaardhøj og Noemi Katznelson, og derefter mødes alle fire på scenen i Det Fælles Sundhedstelt til en samtale om livet som ung og syg... og de unge lægger ikke fingre imellem.
Kom og lyt med og bland dig i samtalen!
Tid og sted: Fredag kl. 13:00-14:00 i Det Fælles Sundhedstelt, J50.
Matematik på dagsordenen
Det skønnes, at cirka 15 pct. af eleverne i grundskolen har længerevarende vanskeligheder i matematik. Derfor er det vigtigt, at vi får sat matematikvanskeligheder på dagsordenen og finder løsninger på de problemer, som børn og unge oplever.
Det gør vi i to debatter på dette års Folkemøde i samarbejde med Dansk SpecialMatematik:
Torsdag kl. 13:00-13:45: Matematikvanskeligheder - et overset samfundsproblem
Unge kæmper med matematik og det går ud over deres livsmuligheder. Vi sætter fokus på, hvad matematikvanskeligheder er, hvad årsagerne er til, at unge oplever dem, og hvad man kan gøre for at hjælpe dem. I debatten deltager Liv Fisker, programchef i Egmonts Fondssekretariat.
Fredag kl. 15:00-15:45: Hjælp børnene i deres kamp med matematikken
Mange børn og unge kæmper med matematik. I debatten sætter vi fokus på, hvordan det opleves at kæmpe med matematikken - og hvordan skole og forældre sammen kan hjælpe. Vi hører også fra Agnes Schneekloth Nørregaard, en af de unge der bidrog til Egmont Rapporten 2023, og som har været med til at udvikle 10 gode råd til, hvad der virker.
Matematikvanskeligheder er en alvorlig udfordring på børn og unges videre vej, som vi kan og bør gøre noget effektivt for at mindske eller helt fjerne. Jo tidligere, jo bedre – men aldrig for sent.
Foreningen Dansk SpecialMatematik (DanSMa) varetager professionsfaglige interesser i relation til undervisning af børn og voksne med særlige behov i matematik. Det gør de ved at igangsætte offentlige debatter om relaterede problemstillinger samt udbrede kendskabet til de nyeste forskningsresultater om hvad matematikvanskeligheder er og hvordan vi hjælper og underviser dem der har brug for det.
Begge debatter finder sted i Dansk SpecialMatematiks telt, N2.