Fædre barsel

Flere fædre kan se frem til barselsstøtte til gavn for børnene

Siden de nye barselsregler trådte i kraft sidste år med 11 ugers øremærket orlov til fædre, har flere små børn fået glæde af far derhjemme. Nogle fædre har brug for ekstra støtte til at blive klædt på til opgaven. Derfor støtter Egmont Fonden nu fire indsatser, der skal sikre en god start for far og barn.  

29.08.2023

Legestuer, sundhedsplejebesøg, fædregrupper og ekstra støtte til udsatte fædre – det er nogle af de mange nye tilbud, som fædre på barsel kan se frem til. Med reglerne om fædrebarsel forventes flere fædre at tage orlov – og i længere tid. Det betyder også, at der i højere grad er behov for støtte til især de fædre, der er særligt sårbare eller er usikre i farrollen.  

Derfor donerer Egmont Fonden nu i alt 14 mio. kr. til fire indsatser, der på hver sin måde støtter op om fædre på barsel. Det sker som opfølgning på Egmont Rapporten 2022, der satte fokus på, hvordan barsel til far er til gavn for barnet.  

“Den bedste start på livet for et lille barn er en tryg og tæt tilknytning til flere voksne. Derfor vil vi gerne være med til at sikre, at fædre, der er særligt sårbare eller oplever en usikkerhed i farrollen, får den rette støtte, så de netop kan skabe et tæt og trygt bånd til deres nyfødte. ”, siger Heidi Sørensen, direktør i Egmonts Fondssekretariat, som også håber, at støtten til fædre ikke kun vil gøre en forskel for den enkelte nu og her, men kan være med til at skubbe på udviklingen henimod, at flere fædre holder barselsorlov - til gavn for både barn, far og hele familien.  

 

Forum for Mænds Sundhed uddanner fagprofessionelle til at støtte fædre i sårbare positioner 

“Fædrebarslen ‐ også til gavn for børn med sårbare fædre” igangsætter en omfattende kompetenceudvikling af sundhedsprofessionelle fagfolk på et nyt udviklingscenter, hvor de kan blive klædt bedre på til at arbejde med og støtte sårbare fædre på vej til og på barselsorlov. 

Egmont Fonden støtter indsatsen med 3,6 mio. kr. 

 

Komiteen for Sundhedsoplysning vil få flere til at vælge barslen med fædregruppe-forløb 

Indsatsen “Snart far – en god barsel” er et gruppebaseret mestringsforløb, der har til formål at styrke fædrenes tryghed og selvtillid i farrollen – til gavn for både far og barn. 

Egmont Fonden støtter med 8,4 mio. kr. 

 

Fonden for Socialt Ansvar sætter ind lokalt med støtte til fædre og børn i udsatte positioner 

“Far er vigtig – en barselsunderstøttende indsats” skal styrke udsatte fædre på barsel ved at understøtte fædrenes forældrekompetencer, så børn i socialt udsatte familier får den bedste start på livet. 

Egmont Fonden støtter med 1,3 mio. kr. 

 

Køge Kommune starter far-legestuer 

Indsatsen 'Projekt F for far' i Køge Kommune skal igennem forskellige tiltage styrke fædres rolle under barselsperioden for at skabe en stærkere start for kommunens alleryngste borgere. 

Egmont Fonden støtter med 933.125 kr.